Alleen Jezus kan jou gelukkig maken

Ieder mens wil gelukkig zijn en zoekt naar iets of iemand die daarvoor kan zorgen. Voor veel mensen is dat een levenslange zoektocht, met heel veel teleurstellingen. Heb jij al gevonden wat jou gelukkig maakt?

De zoektocht naar geluk begint direct na de geboorte. Een baby schreeuwt om eten en aandacht. Als mama reageert door het in haar armen te nemen en eten te geven, is het goed. Eten en aanraking maken een baby even gelukkig.

Kinderen van een paar jaar oud zijn vaak minder snel tevreden. Een zak snoep, een nieuwe fiets of naar de McDonald’s? Vooraf denken zij dat alleen dat ze gelukkig kan maken. Sommige kinderen drammen daarom net zo lang tot ze hun zin krijgen. Eenmaal bij de McDonald’s zijn kinderen gelukkig en gedragen zich als engeltjes, tot… de bodem van de Happy Meal doos bereikt is.

Op de middelbare school is McDonald’s niks bijzonders meer. Op die leeftijd draait het om stoer zijn, erbij horen, mooi gekleed zijn, een mooie vriendin, geld of vul zelf maar iets in. Sommigen zijn op deze leeftijd helemaal nergens gelukkig mee, dat komt vaak doordat veel dingen die zij verlangen geen werkelijkheid worden. In het beste geval worstelen zij zich dan door deze vreselijke tijd heen, door te dromen over een geweldige toekomst, waar alles ze voor de wind zal gaan.

Op jongvolwassen leeftijd zijn veel dromen al bedrog gebleken. Sommige dromen zijn misschien wel uitgekomen, maar de uitkomst was helemaal niet zo geweldig als verwacht. Ik zal een paar voorbeelden geven, er zit er vast wel één tussen waarin je iets herkent:

  • Wilde jij op je 15e een scooter? Op je 17e kon je waarschijnlijk niet wachten op je auto.
  • Leek eigen geld hebben je geweldig? Je hebt nu vast al ontdekt dat je daar keihard voor moet werken, en dat de meeste baantjes helemaal niet leuk zijn.
  • Eerste keer seks? Dat ging misschien je dromen te boven, maar het heeft je nooit blijvend bevredigd.
  • De nieuwste smartphone? Toen je hem had was je vast een tijdje gelukkig, maar toen er een betere uitkwam, was je waarschijnlijk al een stuk minder blij.
  • Een mooie vriend of vriendin? Toen je verliefd was, was je vast even de gelukkigste persoon op aarde. Maar na een paar maanden begonnen de irritaties. Je grote liefde bleek gewoon een mens te zijn en stiekem zag je misschien wel andere mannen of vrouwen die nog mooier waren.

Ik vraag het je nog eens; heb jij al iets gevonden wat jou echt blijvend gelukkig maakt? Iets wat niemand meer van je af kan nemen, zelfs de dood niet?

Jezus zegt: wie tot Mij komt, zal nooit meer honger hebben

Jezus zegt in Johannes 6:35 dat Hij het brood des levens is; “wie tot Mij komt, zal nooit meer honger hebben en wie in Mij gelooft, zal nooit meer dorst hebben.” Hij zegt dat tegen de mensen die de dag daarvoor bij de wonderbaarlijke spijziging waren. Jezus deelde daar brood uit aan 5.000 mannen. Met vrouwen en kinderen daarbij opgeteld, waren dat misschien wel 15.000 mensen! De meeste van deze mensen, lees je in vers 26, zijn Hem gevolgd vanwege het feit dat Hij ze te eten had gegeven. Hij legt aan hen uit dat zij niet moeten werken voor eten dat vergaat, maar voor dat wat eeuwige waarde heeft. In vers 29 legt Hij vervolgens uit wat het werk is waar Hij over praat; geloven in Hem die God gezonden heeft. Geloven in Jezus dus.

Het overgrote deel van de ongeveer 15.000 volgelingen is niet zo blij met Jezus’ antwoord. Zij zaten meer te wachten op iets tastbaars, iets wat ze direct gelukkig zou maken. Ze dachten terug aan het Manna dat Mozes uit de hemel liet regenen, zoiets wilde zij ook wel zien gebeuren. Zie je de overeenkomst tussen deze mensen en de mensen die nu leven? Zijn veel mensen nu ook niet voortdurend op zoek naar tastbare, zo-snel-als-mogelijke vormen van geluk? Jezus zegt dat het geloof in Hem je voor eeuwig gelukkig maakt. Misschien moet je hier op aarde nog een aantal jaren leven in armoede of vervolging, maar daar komt zeker een einde aan. Als dat einde eenmaal gekomen is, zal je beseffen hoe kort het leven eigenlijk geduurd heeft. Wanneer je in Hem gelooft, ga je daarna een eeuwigheid van volmaakt geluk tegemoet. Als je dit beseft, als je van dit brood gegeten hebt en blijft eten, ben je overal tegen bestand. Je bent volmaakt gelukkig en verlangt niet meer naar andere dingen of personen die jou gelukkig moeten maken.

Bijna al de 15.000 volgelingen gingen voor tijdelijk geluk en wilde niet inzien dat Jezus hen voor eeuwig gelukkig kon maken, zij keerde Hem de rug toe en gingen terug naar hun huis. Toen de 12 discipelen bleven staan, vroeg Jezus aan hen of zij ook niet wilde gaan, dit kun je lezen in vers 67. Zij antwoorden in vers 68 het volgende; “Heere, naar wie zullen wij gaan? U heeft de woorden van eeuwig leven, en wij hebben geloofd en erkend, dat u de Heilige van God bent.”

Kan jij hetzelfde zeggen als deze 12 discipelen? Weet dan dat je hebt gegeten van het brood des levens. Vergeet geen moment dat Hij de bron van jouw geluk is. Blijf je focussen op Hem. Lees Zijn Woord en breng tijd met Hem door in gebed. Jouw geluk is van niks en niemand anders afhankelijk.

Geloof je nog niet dat Jezus de Heilige van God is en dat Hij eeuwig leven geeft? Weet dan dat er buiten Hem om geen weg is naar de hemel. Zonder Hem ben je hopeloos. Je zal misschien wel dingen of personen vinden die je even gelukkig maken, maar uiteindelijk gaan deze dingen allemaal voorbij. De dood is voor ieder mens een zekerheid en gooit over alle zogenaamde leuke dingen een sluier. Maar dat hoeft niet zo te zijn. Jezus kan jou vrede geven en met Hem hoef je zelfs niet bang te zijn voor de dood. Zodra je in Hem gelooft, heb je namelijk eeuwig leven.

Jezus zegt in Openbaringen 3:20; “Zie, Ik sta aan de deur en Ik klop. Als iemand mijn stem hoort en de deur opent, Ik zal bij hem binnenkomen en maaltijd met hem houden, en hij met Mij.” Jezus klopt ook bij jou. Keer hem de rug niet toe zoals die 15.000 mensen die brood hadden gekregen. Laat hem vandaag toe in je hart.