Vreemdgaan maakt je niet gelukkig

De kans is groot dat je weleens een reclame van second love hebt gezien op tv, in de krant of langs de snelweg. Het is in Nederland de bekendste datingsite voor mannen en vrouwen die willen vreemdgaan en helaas niet de enige. SGP heeft regelmatig geprotesteerd tegen de campagnes van second love en wees daarbij vooral op de negatieve gevolgen van vreemdgaan, zoals het stijgende aantal echtscheidingen en de problemen die kinderen daar vervolgens door ondervinden. Of de tegencampagnes van SGP geholpen hebben weet ik niet, ook weet ik niet of dit artikel iemand zal helpen. Toch geloof ik dat het goed is om te blijven waarschuwen. Een gewaarschuwd mens telt voor twee, of liever, een gewaarschuwd mens heeft een keuze.

Waar ik jou voor wil waarschuwen is leugens. De grote leugen van second love zit al in de naam verborgen. Laten we beginnen met het woordje love. Love betekend natuurlijk liefde. Liefde is iets dat veel mensen niet kunnen verwoorden of uitleggen. Vaak hoor je; ‘je voelt het gewoon’ of ‘het overkomt je’. Iedereen verlangt op één of andere manier wel naar liefde; iemand die aan je denkt, je waardeert, naar je luistert, waar je naar toe kunt gaan als je het moeilijk hebt, met wie je blijdschap kan delen enzovoorts. Liefde is iets dat je gelukkig maakt. Het probleem van de love bij second love is dat er eigenlijk helemaal geen liefde mee wordt bedoeld. Je hebt niet lang nodig om te ontdekken dat het bij second love alleen maar draait om seks. Letterlijk schrijven zij op hun website dat het daar gaat om vreemdgaan. Vervolgens schrijven zij dat vrouwen vaak vreemdgaan door het gemis aan spanning en seks. Waarom mannen vreemdgaan, vertellen ze niet, wellicht omdat dat geen uitleg meer nodig heeft.

Seks is geen liefde

Het is heel belangrijk dat je weet dat er een verschil is tussen liefde en seks. Seks is weliswaar een manier om liefde te uitten, maar het is absoluut geen liefde op zichzelf. Er zijn mensen die heel veel seks hebben, maar zich verschrikkelijk alleen en eenzaam voelen. Het is bekend dat er binnen de porno-industrie ook geen sprake is van liefde¹. Vaak hebben de acteurs te maken met geweld, dwang, drugsgebruik en velen van hen eindigen bij zelfmoord of overdosissen. Seks is dus geen liefde. Seks gebeurd vaak juist zonder liefde.

Misschien vraag jij je nu af waarom een seksbeluste website als second love dan toch zoveel succes heeft. Waarom is seks lekker en waarom verlangt bijna ieder mens ernaar? Zoals je kunt lezen in de Bijbel heeft God de mens gemaakt. Dat betekent dat Hij ook onze seksualiteit gemaakt heeft. God heeft seks gegeven als middel om voort te planten maar ook als hechtingsmiddel voor man en vrouw, iets waar zij samen geweldig van mogen genieten. In Genesis 2:24 staat dat het Gods bedoeling is, dat man en vrouw één vlees zullen zijn. Het is dus God die seks bedacht heeft en hij heeft het goed bedacht. Het probleem is echter dat wij deze fijne activiteit uit zijn veilige verband hebben getrokken. Wij gebruiken seks vaak om snel bevredigd te worden. Seks is voor veel mensen een goedkope manier van ontspanning geworden, iets waar heel ons lichaam even door geprikkeld wordt. We voelen ons tijdens de seks weer even levend en ons bloed begint weer even sneller te stromen. Seks zorgt ook vaak voor een stukje spanning, het doorbreekt even de sleur van ons saaie leven.

Het verlangen naar de spannende en lekkere aspecten van seks is ook precies waar second love op inspeelt. Zij bieden de mogelijkheid om het leven weer een beetje spanning te geven en om de sleur te doorbreken. Vreemdgangers ervaren de nodige spanning meestal niet meer met hun eigen partner. Door het vreemdgaan krijgen zij weer even het gevoel te leven, of ervaren zij een soort van bevestiging die zij gemist hebben. Soms wordt zelfs de seks met de eigen partner weer tijdelijk spannend. Misschien komt dat door de gedachten aan die ander, door jaloezie, of door het geheim wat de vreemdganger met zich meedraagt. Wanneer second love kritiek krijgt, is dit laatste ook waar zij mee schermen. Zij beweren dat zij een dienst kunnen verlenen aan mensen die in een huwelijkscrisis zitten. Zij beloven min of meer dat vreemdgaan je huwelijk een boost kan geven. Helaas is deze leugen een reden voor veel mensen om de stap te zetten.

Je weet nu dat het woordje love in second love een misleiding is. Het gaat niet om liefde, maar om seks en seks is geen liefde. Het is goed dat je weet wat liefde dan wel is. Hieronder die ik een kleine poging om de liefde te beschrijven, ik maak daarvoor gebruik van 1 Korintiërs 13, lees het zelf gerust na.

 • Liefde is goed
  Iedereen die liefde krijgt zal ervaren dat het goed voelt. Liefde is ook iets dat goed doet. Sommige mensen hebben weinig liefde ontvangen in hun leven, maar zelfs zij hebben weleens momenten gehad dat ze de goedheid van liefde ervaarden. Een oprechte knuffel. Een bevestigend schouderklopje. Een kus. Een compliment. Een troostende arm om je schouder. Liefde kan soms door alles heendringen en iets goeds met onze ziel doen.
 • Liefde is gunnend
  Liefde is iets dat niet op zichzelf is gericht. Je voelt het al heel snel wanneer iemand iets voor jou lijkt te doen, maar het eigenlijk voor zichzelf doet. Kijk eens om je heen in de wereld. Hoeveel mensen zijn alleen maar bezig om zelf groter en rijker te worden. Sommige mensen kunnen geweldige complimentjes geven en je hartelijk groeten en knuffelen, maar op een dag ontdek je dat ze alleen maar iets van je wilde hebben. Nee, liefde is niet zo. Liefde is gunnend. Liefde gunt jou voorspoed. Liefde gunt jou geluk. Liefde gunt jou blijdschap. Liefde gunt jou dat allemaal, zonder dat zij er zelf beter van wil worden. Liefde is gelukkig wanneer jij gelukkig bent. Ken jij iemand in jou omgeving die liefde heeft voor jou? Heb je zelf wel eens liefde voor iemand gevoeld?
 • Liefde pronkt niet
  Liefde is nederig. Wanneer iemand echte liefde voor jou voelt, zal diegene daar niet constant over opscheppen. Liefde zal er wel heel eerlijk over zijn dat jij degene bent van wie zij houdt, maar zal er niet over praten om er zelf beter van te worden. Je hebt het vast wel eens gezien, stelletjes die voortdurend aan elkaar zitten te plukken en steeds zeggen dat ze vreselijk veel van elkaar houden. Wanneer het een paar weken verder is, blijkt dat ze niet meer bij elkaar zijn. Nee, liefde is niet zo. Liefde zal elk woord bevestigen met een daad. Liefde zal in stilte voor jou strijden, zonder erover op te scheppen.
 • Liefde kwetst je niet
  Liefde zal jou niet kwetsen. Liefde is er altijd op uit om jou het beste te geven. Ons wordt vaak geleerd dat liefde pijn doet wanneer er bijvoorbeeld een scheiding plaats vindt. Er worden heel veel liedjes geschreven over liefdesverdriet, de duistere kant van de liefde. Nee, dit hoort niet bij liefde. Liefde doet geen pijn. We ervaren pas pijn, als liefde niet meer aanwezig is, als liefde faalt. Helaas zijn wij mensen amateurs op het gebied van liefde. Wij weten het meestal niet te geven omdat we meer denken aan ons zelf. Als we soms liefde geven dan doen we het maar voor even, waarna we toch weer aan onszelf gaan denken.
 • Liefde wordt niet verbitterd
  Liefde gaat door. Vanuit liefde kunnen soms hele harde dingen gezegd worden, dingen die ons uit onze comfortzone halen, woorden die ervoor zorgen dat wij niet langer kunnen blijven doen wat we altijd al deden. Maar liefde wordt nooit verbitterd. Liefde is geduldig en geeft ons de kans om te veranderen.
 • Liefde is blij met de waarheid
  Ken je die valse blijdschap die je ervaart als je iets doet wat slecht is? Ik zal even bij het voorbeeld van vreemdgaan blijven. Bij vreemdgaan ervaren mensen een soort van spanning en genot. Deze spanning en genot maken hen heel even blij. Maar die blijdschap is gebaseerd op leugens. Zo is liefde niet, liefde is alleen blij met de waarheid en zal nooit blij zijn met tijdelijke bevredigingen die later leugens blijken te zijn.
 • Liefde bedekt alles
  Liefde zorgt ervoor dat elke gemaakte fout overwonnen kan worden. Het woordje bedekken betekend niet liegen of de fout verzwijgen, maar het betekend dat er vergeving plaats kan vinden. Gek he, dat veel mensen wraak nemen op hun partner door vreemd te gaan. Wraak nemen is geen vorm van liefde. Liefde vergeeft en hoopt op veranderingen in die ander.
 • Liefde gelooft en hoopt
  De liefde blijft geloven in verandering. Liefde houdt niet op wanneer er tegenslagen komen. Liefde houdt niet op wanneer de partner niet aan alle wensen voldoet. Liefde blijft geloven in die ander. Wanneer vreemdgangers hun hoop en geloof in hun eigen partner en de relatie opgeven, is er geen liefde aanwezig. Wanneer liefde aanwezig is, vecht je voor die ander en ga je actie ondernemen om de ander op te bouwen en te versterken. Je gaat niet lief zijn om seks of iets anders te krijgen, maar gewoon vanuit gunnende liefde.
 • Liefde verdraagt alles
  Dat liefde alles verdraagt, is misschien moeilijk te geloven, maar ik weet uit ervaring dat dit zo is. Liefde gaat zo diep, dat die ander je verschrikkelijk pijn kan doen, maar dat je toch nog liefde ervaart. Hoe de ander ook doet, je blijft geloven en hopen dat die ander er weer bovenop komt. Soms vindt er praktisch gezien wel een scheiding plaats, maar wanneer er echt liefde in het hart is, zal je voor die ander blijven geloven en hopen, ook al is die ander heel ver weg.

Vindt je de liefde niet geweldig? Ik zei het al, dit is waar iedereen ten diepste naar op zoek is. De reden dat veel mensen bevrediging zoeken in seks, is dat zij nooit of te weinig ervaren hebben wat liefde is. Liefde is iets dat echt je hart kan vervullen. Menselijke liefde faalt heel vaak. Hoe goed en hoe fijn het ook kan zijn, het lijkt wel of ieder mens ook weer tekort kan schieten in het geven van liefde. Sommige mensen hebben daarom geen geloof meer in de liefde, zij zoeken hun heil in andere dingen die hun hart bevredigd. Op dit moment wil ik jou vragen jezelf te onderzoeken. Vraag jezelf eens af wat jou echt blijvend bevredigd. Waar wordt jij volledig gelukkig van? Wat maakt jou rustig, tevreden en blij? Wat neemt al jouw angst weg?

Ik geloof dat een eerlijk mens die zichzelf goed kent, op deze vragen nooit seks als antwoord zal geven. De waarheid is dan ook dat seks nooit volledig bevredigd. Seks en dus ook vreemdgaan, is geen oplossing voor een saai en eentonig leven. Seks maakt niemand op deze wereld blijvend gelukkig. Seks kan je misschien voor een moment bevredigen, maar daarna zal je ervaren dat het niet blijvend is. Seks zonder liefde is juist iets dat nooit te bevredigen is. Het vraagt iedere keer om meer, een hogere spanning of een extremere vorm.

Alleen liefde bevredigd

Wat jou en mij absoluut kan bevredigen is liefde. Misschien zegt het je niks of denk jij dat liefde een vrouwending is, toch is de waarheid dat alleen liefde jou hart kan bevredigen. De liefde tussen twee mensen kan weliswaar gebrekkig zijn, maar de liefde van God is dat niet. God heeft ons mensen gemaakt om Hem lief te hebben. Wij zijn vrij om te kiezen of we dat doen of niet. In mijn eigen leven heb ik ontdekt dat enkel en alleen de liefde van God mijn hart volledig tevreden kan maken. In God is mijn doel en alleen wanneer ik wandel met Hem ben ik echt tevreden. Lang heb ik geloofd dat seks mij gelukkig zou maken, al was het onbewust en zou ik het misschien nooit zo hebben verwoord. Mijn doel was het vinden van een mooie vrouw met wie seks geweldig zou worden. Nu zie ik in dat er heel veel mannen zijn die prachtige vrouwen hebben maar doodongelukkig zijn. Spreuken 31:30 zegt dat de bevalligheid bedrieglijk is en de schoonheid ijdel, maar dat een vrouw die de HERE vreest te prijzen is. Ik heb ontdekt dat dit de waarheid is. Niet een vrouw zal mij gelukkig maken. Niet seks. Niet een spannend en avontuurlijk leven. Alleen God kan mij gelukkig maken en met mijn vrouw kan ik alleen gelukkig zijn, als zij daar hetzelfde over denkt. En weet je wat zo mooi is, wanneer jij Jezus gaat volgen en daarmee de weg naar God gaat bewandelen, zal je ervaren dat je leven ook heel spannend en mooi is. Dit soort spanning en mooiheid is echter niet tijdelijk, maar eeuwig. Het kan alleen maar mooier worden. Het kent geen einde.

Heb jij vaak de drang om vreemd te gaan? Kijk je veel naar andere vrouwen? Heb jij je misschien aangemeld bij second love of een andere dating website? Kijk je naar porno? Weet dat je een keuze hebt, ook als je misschien al te ver bent gegaan. Zolang je nog leeft, is er een weg terug. Begin orde op zaken te stellen in je leven. Probeer te ontdekken wat de leugens zijn waar jij bewust of onbewust in gelooft. Leg de waarheid van Gods woord naast jouw leven en zet die tegenover iedere leugen. Kies vandaag wat je gaat doen. Ga je voor tijdelijke spanning, bevrediging of genot? Weet dan dat dit hele grote, vervelende bijwerkingen heeft. Niet alleen voor nu, maar ook voor de eeuwigheid. Of ga je voor liefde die jouw hart werkelijk bevredigd? Liefde die jou voor eeuwig gelukkig kan maken. Liefde die jou kan helpen om de leugens te ontmaskeren. Liefde die jou helpt om sterker te worden dan de lustige begeerten van jouw lichaam.

Laat Gods liefde jouw hart bevredigen

Waar jij ook voor kiest. Vanaf vandaag weet je dat second love een grote leugen is. Second love zou beter second lust kunnen heten. Het draait alleen om seks en die seks zal jou alleen tijdelijk bevredigen. Bovendien getuigd het ook absoluut niet van liefde naar jouw eigen partner wanneer je vreemdgaat, want liefde is trouw en zal de ander nooit kwetsen. Wanneer je dus zoekt naar een second love, bedenk dan dat je jouw first love al kwijt bent of kwijt zal raken. Ga vechten voor jouw first and only love. Weet dat ook zij of hij niet heel jouw hart kan bevredigen, maar dat alleen God dat kan doen. Zoek God, vindt Zijn liefde en laat jouw partner daarvan meegenieten. Ik durf jou te garanderen dat je alleen dan werkelijk bevredigd kunt worden.


Bronnen voor dit artikel: