Onze verhuizing naar Suriname

In september 2018 zijn wij (Zier en Mariska) verhuisd naar Suriname, Mariska’s geboorteland. We hebben ons gevestigd in De Hulp, een klein dorpje in het district Commewijne, net buiten Paramaribo.

Suriname is een prachtig land met relatief weinig inwoners (563.000 in 2017). Het land is rijk aan natuurlijke grondstoffen en heeft een adembenemende natuur. In het kleine bewoonde gedeelte van Suriname vindt je veel kerken, synagogen, moskeeën en hindoeïstische tempels. Het is een smeltkroes van culturen en godsdiensten die in schijnbare vrede naast elkaar bestaan.

Onder de oppervlakkige vrede schuilen er wel problemen voor de bevolking van Suriname. Het land lijdt onder een economische crisis en er is zichtbare armoede onder een gedeelte van de bevolking. Het land in zijn geheel lijkt weinig baat te hebben van de export van de natuurlijke grondstoffen als hout en goud. Vaak worden bepaalde personen of groepen ervan beticht de opbrengsten in eigen zak te steken. Deze vermoedens leiden tot meer polarisatie en wantrouwen. Suriname heeft daarnaast een groeiend probleem met drugshandel en ook mensenhandel (sekshandel en gewonnen arbeid) komt vrij veel voor. Zelfs politieke en religieuze leiders worden er regelmatig van beticht zich hier schuldig aan te maken of het oogluikend toe te staan.

Ook op geestelijk vlak is er nood. Omdat ook Christelijke leiders zich niet altijd gedragen zoals het moet, wordt de boodschap van het evangelie vaak niet serieus genomen. Je ziet op straat tal van Bijbelse uitspraken voorbijkomen, maar of men ook de betekenis daarvan kent valt te betwijfelen. Om maar even een voorbeeld te noemen: wij worden regelmatig ingehaald door een taxibusje die zeker 40 km per uur te hard rijdt. Op het achteraam van het busje staat ‘God protects’. Vaak denk ik dan: ik weet niet of Hij dat nog doet bij zo’n snelheid.

Ons verlangen is om in Suriname een boodschap van reiniging te brengen. Niet alleen buiten de zogenoemde Christelijke kerken, maar ook daarbinnen. Net als in Nederland stellen we hier de vraag: wil je gereinigd worden van zonden? Ook hier willen we vertellen dat Jezus niet kwam om mensen aardse rijkdom en lichamelijke gezondheid te geven, maar om mensen te redden van hun zonden (Mattheus 1:21).

We verspreiden deze Bijbelse boodschap met behulp van onze website bepurified.org, gedrukt studiemateriaal en Bijbelstudies in lokale gemeentes.

P.S. De meeste mensen in Nederland kennen ons als Sietse en Mariska. Sietse is inderdaad mijn roepnaam, maar mijn officiële naam (in mijn paspoort) is Zier. In Suriname (en andere landen) hebben veel mensen moeite om de naam Sietse uit te spreken en te onthouden, Zier is voor hen veel makkelijker. Ook is het voor veel instanties hier verwarrend als ik eerst een roepnaam geef en ze vervolgens ‘Zier’ in mijn paspoort zien staan. Soms wordt ik dan verdacht aangekeken. Deze twee redenen hebben mij doen besluiten om me voortaan voor te stellen als Zier.